Ús de cookies

Fem servir cookies per millorar l'experiència de l'usuari. Més

Accepto
  banner-nuevo-horario-cat banner-calculadora-costos-cat

 El TAB s’està plantejant reformes en la gestió de l’arbitratge com són la possibilitat de poder recórrer als laudes en una segona instància interna de l’arbitratge, o l’elaboració d’un model-tipus de procés que superi les incerteses del procés arbitral fent que tot allò permeti que l’arbitratge sigui una alternativa altament competitiva. La trobada s’emmarca en els actes del XX Aniversari del Tribunal Arbitral de Barcelona que celebra aquest mateix any. Barcelona 15/04/2009 - Catorze catedràtics i professors de Dret es van reunir en un acte tancat amb el Tribunal Arbitral de Barcelona per analitzar i debatre sobre les reformes que s’estan plantejant per agilitzar i dinamitzar els processos arbitrals i d’aquesta forma donar resposta a les peticions del mercat. La trobada, la primera d’aquestes característiques, s’ha organitzat en el marc dels projectes de modernització que el TAB està portant a terme l’any que celebra el seu XX Aniversari.Entre les idees més destacades que s’estan plantejant i que tenen per objecte fer del TAB una institució d’arbitratge líder a Espanya hi ha iniciatives tant rellevants com la possibilitat de que les parts puguin recórrer el laude en una segona instància dins del propi arbitratge per aquells que pensen que una sola instància arbitral pot ser insuficient, o l’elaboració d’un model de procés-tipus que es posi a disposició de les parts i que superi la incertesa actual quan es tracta de construir un procés més avantatjós que l’actual procés que existeix davant els Tribunals de Justícia.“El món de la Justícia Privada -com és l’arbitratge- té el repte de ser més eficient i ràpid que la jurisdicció” va manifestar el President del TAB el qual considera que fa falta incorporar ara l’experiència dels vint anys recentment complerts però també reformar la forma de treballar i de projectar-se a la societat. “Res ens impedeix organitzar-nos amb l’eficiència d’una empresa privada. Sempre hi ha marge pel progrés. No és suficient tenir un 81% de casos en els que el laude es compleix voluntàriament ni amb els 10 mesos de durada mitjana. Hem de fer-ho encara millor, afegeix de Alfonso.La Junta que presideix el Sr. de Alfonso està portant a terme reformes i millores importants, no només per agilitzar i dinamitzar els processos arbitrals sinó també per oferir als seus usuaris els estàndards necessaris de transparència i neutralitat com són la recent aprovació d’un Codi Ètic de la International Bar Association, la creació d’un nou perfil d’àrbitres, i uns nous Estatuts que portin al TAB a la majoria d’edat que ja ha aconseguit i el facin mantenir en el lideratge sent una institució preparada pel segle XXI.

Els Catedràtics i Professors de les universitats han agraït molt que hagin comptat amb les seves aportacions científiques, sentiment que comparteix el Tribunal Arbitral de Barcelona, que, com afirma el seu President, “no comptar amb la Universitat és un malbaratament  de recursos que el Tribunal no es pot permetre. Ens hem de complementar amb el món universitari”. Per aquest motiu, el TAB espera poder comptar amb la complicitat de les universitats a nivell estatal per seguir dinamitzant es processos arbitrals i acostar-los a les demandes dels seus usuaris.
En aquest sentit el Tribunal té previst vincular-se més amb la Universitat, oferint pràctiques als estudiants dels últims cursos motiu pel qual ja s’han començat a organitzar reunions als més alts nivells per establir altres cooperacions específiques.